Vasthouden of loslaten?

Gepubliceerd op 23 maart 2024 om 13:30

Wat kies jij?

Vasthouden
Jazeker! Vasthouden heeft voordelen. Het is veilig, het is gekend en bekend. Er is weinig verandering en het lijkt heel stabiel.
Rond mij zie ik mensen vasthouden aan hun relatie, hun job, hun kennissen en vrienden, aan de vertrouwde oppervlakkige babbels over het weer en noem maar op. Het is goed, want het voelt als een vertrouwde vriend. Een vriend waar je oud mee kan worden.
Soms zou je wel willen loslaten, het anders willen en toch voelt het alsof er iets niet klopt of het voelt fout aan. Karma kan onderliggend mee spelen in het vasthouden. Je hebt de karmische oorzak niet door of kan deze niet doorgronden. En ook dat is goed, want misschien is het loslaten voor een andere keer, zelfs voor een ander leven. 
Een nadeel (veelal op langere termijn) van vasthouden is dat je lichaam begint signalen te geven dat er iets niet klopt. Energieën zijn gestagneerd. Blokkades beginnen zich voor te doen. Lichamelijk, emotioneel, mentaal. Het lichaam, je geest geeft signalen. Wanneer je niet luistert, geeft het zelfs grote signalen. De keuze om vast te houden ligt echter nog steeds bij jezelf. Je hebt de keuze om te accepteren dat je lichaam signalen geeft en toch verder te gaan of de vrije wil om deze signalen te negeren. Dat kan en mag allemaal. 

Loslaten
Of je kunt loslaten. Soms kies je er zelf voor en soms kiest het loslaten voor jou. De nadelen van loslaten is dat het heel eng is, want je hebt geen flauw idee wat erna komt. Het is niet vertrouwd, onbemind, onbekend en helemaal niet stabiel. Er is een continuïteit aan verandering. Dus waarom zou je hiervoor kiezen? 
Het mooie aan loslaten, en dus zitten we al in de voordelen, is dat er na elke deur die dicht gaat er zich een nieuwe deur opent. Vaak met een nog mooier gegeven dan wat zich achter de vorige deur bevond. De angst die gepaard gaat met loslaten duurt meestal ook maar heel kort. Je kan er door geraken in zelfs maar een 3 seconden durende diepliggende emotie. Tenzij het karmisch is, dan kan het wat langer duren als je er geen hulp bij krijgt. Het maakt de deur naar een gelukzalig gevoel open, een deur naar liefde en een deur naar een lichter leven. Het voelt zo fijn dat je niet meer terug wilt naar een vorige fase in je leven. Daarom zou je hiervoor kunnen kiezen.

Eigen ervaringen
Soms koos ik zelf om los te laten omdat mijn lichaam hele grote signalen gaf en ik dit niet langer kon negeren. Ondertussen zit ik in een rollercoaster van veranderingen, jaar na jaar na jaar. In die rollercoaster van veranderingen werd ik gedwongen door het leven om nog meer los te laten. Ik mocht ervaren wat een karmische relatie betekent, wat het is om geen financiële stabiliteit te kennen en geen vaste job te hebben. Ik mocht eveneens ervaren dat kennis- en vriendschapsrelaties andere wendingen namen en dat de grond waar ik geboren werd niet langer als mijn thuis aanvoelde. Ik heb ondertussen al heel wat moeten/mogen loslaten in mijn leven. Het mooie is dat ik wel kan zeggen dat ik mij lichter voel, liefdevoller, gelukkiger en mij meer thuis voel dan ik ooit mocht voelen. Ik ben benieuwd waar ik nog zal mogen/moeten loslaten en wat de volgende uitdagingen in mijn leven zullen zijn. Als ik naar het punt waar ik nu sta in mijn leven kijk, dan zal het er een in de onvoorwaardelijke liefde worden vermoed ik. Ik zie er al naar uit (denk ik ;-) )!