Wat is een partnerrelatie voor jou?

Gepubliceerd op 18 februari 2024 om 11:41

'Wat is een partnerrelatie voor jou?' is een vraag dat ik regelmatig voor mij geschoteld krijg. Als ik heel eerlijk ben, vind ik dit zelf heel moeilijk te omschrijven. Gewoon omdat ik tot nu toe deze ervaring nog niet helemaal mocht beleven van wat voor mij nu werkelijk als een partnerrelatie aanvoelt. Ik heb verschillende partnerrelaties gekend en gehad. Hele mooie en minder mooie en elke keer heb ik er heel wat uit geleerd. Ik heb bodems gezien van diepe dalen en eveneens hoogtes van mooie bergtoppen. Maar de 'vorm', als je al over vorm mag spreken, waar ik een werkelijke partnerrelatie in zou kunnen zien, heb ik zelf nog niet mogen ervaren. Het is wel één van mijn grootste verlangens om dit te mogen ervaren. Ik zal mijn best doen om het zo goed mogelijk te omschrijven vanuit mijn ervaringen dat ik tot nu toe heb verzameld. 

Voor mij betekent een partnerrelatie een relatie waar je als gelijkwaardig wordt beschouwd. Niet dat je elkaars 'slaaf' wordt omdat je denkt dat je de ander moet dienen, maar dat er een evenwicht is tussen geven en ontvangen. Dat de balans goed zit. Balansen gaan scheef zitten als er van de ene partij bijvoorbeeld te veel gegeven wordt en de andere partij te weinig geeft of wanneer er meerdere partners in een partnerrelatie bijkomen. Of wanneer de ene partner de zorg van de kinderen op zich neemt en dit wordt gezien als iets 'normaal' want dat hoort zo! Dus een goed evenwicht tussen geven en ontvangen zodat de balans gelijk blijft. Je bent partners van elkaar.

Het betekent ook vrij zijn. En dan bedoel ik niet dat je kan gaan en staan waar je wilt zonder rekening te houden met de ander. Vrij zijn in de zin van jezelf mogen zijn binnen een relatie met de ander. Wanneer je bijvoorbeeld nood hebt aan jou even terug te trekken in je eigen ruimte voor een avond, dat dit ook kan. Vrij zijn als in: de ruimte krijgen om je passie te mogen uitoefenen. Vrij zijn als in: jezelf niet hoeven weg te cijferen omdat je denkt dat dit beter is voor de relatie, maar je eigenheid mag bewaren in relatie met de ander. 

Communicatie, dit mag zeker niet ontbreken. Wat ik stilaan leer is dat mannen effectief andere 'wezens' zijn dan vrouwen en vrouwen andere 'wezens' zijn dan mannen. We communiceren op een geheel andere wijze en dat maakt dat er vaak miscommunicatie is. De juiste manier van communicatie vinden tussen elkaar is de sleutel hierbij. Dit kun je volgens mij alleen maar doen door te oefenen, veel geduld op te brengen voor elkaar en je ego los te laten. Vaak gaat het niet over jou als partner op dat moment, maar wel over de persoon die met de emotie zit. Het is een grote uitdaging om je op dat moment niet te laten meeslepen door jouw ego en je emoties. Een ware uitdaging om in je centrum te kunnen blijven, zeker wanneer je intimiteit deelt met elkaar. Hoe intiemer de relatie, hoe moeilijker om jou niet door je ego te laten mis-leiden. 

Transformatie. Een ware partnerrelatie transformeert in plaats van stagneert, het is dynamisch. Dit houdt in dat je aan jezelf werkt om je ego meer en meer los te laten. Doordat je aan jezelf werkt creëer je meer vrijheid voor jezelf en de ander. Je wordt steeds vaardiger in het communiceren met de ander en de balans wordt evenwichtiger. Je creëert ruimte voor jezelf en de ander om gewoon te mogen Zijn. 

De liefde stroomt. Het is perfect mogelijk dat je, wanneer je hiermee aan de slag gaat, de liefde tussen jullie werkelijk zal voelen stromen. En het mooie is, je kan het ook bij anderen gaan voelen zonder dat daar een partnerrelatie voor hoeft te zijn. Mensen met kinderen kunnen dit (in het beste geval) reeds ervaren met hun kinderen. Daar stroomt de liefde ook, alleen in een andere verhouding dan bij een partnerrelatie. Je kan het ervaren in eender elke andere relatie, denk bijvoorbeeld aan vriendschap. Je voelt gewoon dat je vol liefde zit voor de ander. Wat de ander dan ook mag doen, je voelt dat de liefde tussen jullie zich afspeelt op een hoger niveau en dat niets of niemand dit jullie ooit zal kunnen ontnemen. 

Ik heb het geluk dit al met enkele mensen in mijn leven te mogen ervaren, zelfs heel kort even in een partnerrelatie. Ik ben hier heel dankbaar voor want het is heel fijn om die stroom te mogen voelen. Een stroom vol van liefde voor de ander. Een harmonieuze liefde waar niks of niemand iets in kan berokkenen. Ook al zie je de persoon in kwestie niet meer omdat het ego won. De liefde voor de ander blijft. Ze zit op een hogere laag dan waar het ego zich bevindt. Die liefde is eeuwig, er is geen begin en geen eind. Ik wens ieder zulke vorm van liefde toe, inclusief mezelf.